Välkommen till vår sida där vi skriver om allt som rör Sveriges historia och kultur. När man tänker på Sveriges historia tänker många på vikingatiden och hur livet såg ut då i vårt avlånga land. Sverige har dock inte alltid varit lika avlångt utan har suttit ihop med andra nordiska länder och gränsdragningarna har flyttats fram och tillbaka mellan dessa. Under vikingatiden var nordborna aktiva ute i världen och plundrade och förde oväsen och skräck på sina långa färder och intåg i andra delar av världen. Då var vi svenskar på krigsstigen och ville erövra, nu är vi betydligt lugnare och vill helst förbli neutrala precis som under det två världskrigen. Hur neutrala vi egentligen var kan dock diskuteras, det beror på vem du frågar. Är du intresserad så lär du hitta massor av information om det på denna sida.

Sverige är ett land som inte har varit aktivt i krig på 200 år. Det var på natten mellan 14 och 15 januari som Sverige och Danmark skrev under ett fredsavtal i Kiel, och sedan dess har landet inte varit i krig. Däremot bedriver Sverige en stor vapenhandel med länder som befinner sig i krig på olika sätt, och landet är mycket ekonomiskt beroende av den här handeln. Men det faktum att vi inte varit krigsdrabbade på så många år har självklart bidragit till hur våra liv och vår kultur ser ut idag. Krigsdrabbade länder får svårare att utvecklas och påverkas självklart ekonomisk av att vara i krig.

Sveriges matkultur

För 200 år sedan såg även den svenska matkulturen annorlunda ut mot vad den gör idag. Idag importerar vi det mesta som äts i de svenska hemmen, vilket är ganska tragiskt på många sätt. Det mest hållbara sättet att leva på är att använda sig av det som finns just här och nu. Den svenska maten förr i tiden bestod av mycket rotsaker som höll sig goda och bra långt in på vintern. När potatisen kom till Sverige så var många först lite skeptiska till detta, men idag är potatis en av våra huvudråvaror. Vi åt på den tiden det som passade att odla i vårt ganska kyliga klimat.

Litteratur

Sverige har och har haft många internationellt erkända författare så som August Strindberg, Selma Lagerlöf, Ellen Key, Astrid Lindgren, Wilhelm Moberg och Gustaf Fröding. Alla dessa begåvningar är en stor del av den svenska kulturarvet. Astrid Lindgren har underhållit barn världen över genom olika generationer och det finns nog inte ett enda svenskt barn som inte har haft något möte med någon av hennes böcker och karaktärer. Ellen Key förändrade svenskens sätt att se på barnuppfostran och kärlek och banade väg för nya tankar och idéer som än idag lever kvar i samhället på många sätt. Selma Lagerlöfs berättelse om Nils Holgersson resa genom Sverige är verkligen ett bra sätt att lära sig om hur vårt land ser ut.

Musiken

Idag är har Sverige en enorm musikexport ut i världen och producerar fram den ena världsartisten efter den andra. Men bland de äldre musikerna som banat vägen hittar vi bland andra Carl Michael Bellman, Evert Taube, Cornelis Vreeswijk och Jussi Björling. Hans version av julsången “Oh Helga Natt” lever fortfarande kvar i många svenska hem under julen. Björling var enormt stor på sin tid och en fantastisk operasångare som tog alla med storm. Idag har vi flera kända musikexporter så som ABBA, Roxette och kanske mer aktuella musikproducenter så som Max Martin och Red One bland andra, som arbetat med världsartister så som Lady Gaga och Michael Jackson.

Film, TV och teater

Svenskarna är även duktiga på att producera fram bra teater, film och TV. Gamla klassiker som man bör känna till när det kommer till film är bland annat Ingmar Bergmans “Det Sjunde Inseglet” och Lasse Hallströms “Mitt Liv som Hund” som fick två Oscarsnomineringar år 1987. På teaterscenen är det August Strindberg som har dominerat med sina mästerverk genom åren, men när det kommer till teaterregissörer är det även här Ingmar Bergman som är det mest erkända namnet. Han är känd för sin briljans men även för sin mycket komplicerade och ibland osympatiska personlighet. Dagens film, TV och teater ser annorlunda ut och har ett annat innehåll och det produceras dessutom fram betydligt mer än tidigare.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *